Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Εγκλήματα κατά της ζωής...


Την Δευτέρα 26/1 στις 4 τα ξημερώματα ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε την εντολή, για ένα ακόμη περιβαλλοντικό (και όχι μόνο) έγκλημα στην πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη Αθήνα, να κοπούν περίπου 40 αιωνόβια δέντρα στο πάρκο των οδών Κύπρου και Πατησίων.
Ζούμε σε μια πόλη που κινείται σε εξαντλητικούς ρυθμούς, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί, σε μια πόλη που επιτάσσει η διασκέδαση και η ψυχαγωγία να είναι συγκεκριμένη στα πλαίσια καταναλωτικών προτύπων του trendy και του glamour. Σε μια πόλη όπου οι ελεύθεροι χώροι , όπως πλατείες ,πάρκα και δη το πράσινο βρίσκονται υπό συνεχή απειλή στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης, της «ανάπτυξης» και της «ανάπλασής τους». Η έννοια της γειτονιάς και του δημόσιου χώρου ως ενός πεδίου κοινωνικοποίησης και συλλογικής δράσης υποβαθμίζεται διαρκώς από τις δημοτικές και κρατικές αρχές και στο τέλος αντικαθίσταται το παγκάκι της πλατείας από το τραπέζι της καφετέριας.
Στα πλαίσια αυτής της λογικής κινείται και το σχέδιο του «πράσινου-ευαίσθητου» δημάρχου Αθηναίων στο συγκεκριμένο πάρκο, η δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ και η παραχώρησης της χρήσης του και των κερδών του για τα επόμενα 30 χρόνια από την εργολήπτρια εταιρεία Κοινοπραξία "Δομοτεχνική Τεχνική Τουριστική ΑΕ". Είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί η εικόνα ενός καταπράσινου πάρκου από ένα υπόγειο πάρκινγκ με 5 δεντράκια επάνω, καθώς ο κ. Κακλαμάνης ισχυρίζεται ότι θα δενδροφυτευτεί. Αντίστοιχα παραδείγματα τέτοιων σχεδίων ανάπλασης είναι οι πλατείες Κάνιγγος και Πρωτομαγιάς στο Πεδίο του Άρεως οι οποίες αποτελούν υποδείγματα τσιμεντοποίησης.
Το αδιανόητο της υπόθεσης είναι ότι ο κ.Κακλαμάνης έκοψε αυτά τα δέντρα εν μια νυκτί και στα κρυφά παρότι η Δασική Υπηρεσία είχε αποστείλει έγγραφο προς τη Διεύθυνση Κατασκευών του Δήμου, το Μάη του 2007, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρεπόταν σε καμία περίπτωση η κοπή δένδρων στο συγκεκριμένο χώρο ! Για ακόμη μια φορά το κράτος και οι δημοτικές αρχές παραβιάζουν το σύστημα νομιμότητας που οι ίδιοι έχουν θέσει και όχι μόνο αυτό, αλλά υπερασπίστηκαν και τις πράξεις τους με σθένος έχοντας από τα ξημερώματα παρατεταγμένα στο χώρο ΜΑΤ, ώστε να αποκλειστούν επερχόμενες αντιδράσεις και να διασφαλιστεί η περίφραξη του χώρου για να μην χάνει και ο εργολάβος το χρόνο του.
Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής που το αντιλήφθηκαν και πήγαν να διαμαρτυρηθούν προπηλακίστηκαν και χτυπήθηκαν από εργολάβους και αστυνομία σε αγαστή συνεργασία. Στη διάρκεια όμως της ημέρας ολοένα και περισσότερος κόσμος συγκεντρωνόταν με αποτέλεσμα να σκληρύνει η καταστολή. Τα ΜΑΤ έδιωχναν με την βία και σπρώχνοντας τον κόσμο από το πάρκο, που ήθελε να αποκλείσει το ενδεχόμενο περίφραξης του χώρου. Ακόμη, ψέκαζαν τους κατοίκους με δακρυγόνα ούτως ώστε να τους διαλύσουν, αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό και έτσι το βράδυ πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση, για να αποτραπεί η μετατροπή και αυτού του κοινόχρηστου χώρου σε έναν ακόμη ιδιωτικό και περιφρουρημένο.
Η κινητοποίηση και η επαγρύπνηση για την προστασία των ελεύθερων και πράσινων χώρων πρέπει να είναι συνεχείς, γιατί είναι πράγματα τα οποία δεν αντικαθίστανται από τη στιγμή που θα καταστραφούν.

· Τρίτη 27/1, 19.00 στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων προβολή ταινίας και συζήτηση.


ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΘΑ ΒΑΛΕΙ
ΒΑΛΤΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ!