Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ Ρ.Α.Πα.Ν. - Σ.Α.Φ.Ν.

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ Ρ.Α.Πα.Ν. - Σ.Α.Φ.Ν.
[το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια πρόταση του σχήματος της Ρ.Α.Πα.Ν. - Σ.Α.Φ.Ν. προς το σύλλογο και τις υπόλοιπες κινηματικές δυνάμεις]


Νόμος και τάξη: to be continued?

Και ενώ σ' όλη τη διάρκεια της εξεταστικής διαβάζαμε είτε στο συνταγματικό, είτε στην ποινική δικονομία το πως δήθεν ο νόμος  διασφαλίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα, η κυβέρνηση καθημερινά φρόντιζε να διαλύει κάθε αυταπάτη επ’ αυτού. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατ' επιταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ όλο το προηγούμενο διάστημα σκηνοθέτησε με αριστοτεχνικό τρόπο ένα αστυνομικό θρίλερ, στο οποίο ο “καλός” αστυνομικός πράκτορας Δένδιας συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις βίαιης καταστολής εναντίον του “κακού” λαού και της “ανυπάκουης” νεολαίας, που επιβουλεύονται την τάξη και την ασφάλεια και απειλούν να βγάλουν τη χώρα απ' την τροχιά ανάπτυξης. Η νέα “αναπτυξιακή” πολιτική της κυβέρνησης με αιχμές την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που θα συμπιέσει προς τα κάτω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την ακόμα βαρύτερη φορολογία θωρακίζεται κατασταλτικά με πλήρως αντιδημοκρατικά μέτρα  προκειμένου να μην βρει κανένα εμπόδιο στην εφαρμογή της. Στα πλαίσια του κρατικού αυταρχισμού εντάσσονται η εισβολή στο πανεπιστημιακό άσυλο της ΑΣΟΕΕ, η εκκένωση καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας (villa amalias, Σκαραμαγκά), η επίταξη των απεργών στα μέσα μεταφοράς και των ναυτεργατών, η άγρια κακοποίηση των συλληφθέντων στην Κοζάνη και οι συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έξω  από το υπουργείο εργασίας.

 
Απέναντι σ' αυτή την πολιτική κατασταλτικής σκλήρυνσης είναι αναγκαιότερο από ποτέ να συγκροτηθεί ένα αντικατασταλτικό μέτωπο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το οποίο θα ενσωματώνει το αντιφασιστικό στοιχείο για την αντιμετώπιση του “χαϊδεμένου παιδιού” της κυβέρνησης, της ΧΑ, η οποία αντικειμενικά πριμοδοτείται από τις πρακτικές μηδενικής ανοχής.

 
Για μας οι συλλογικοί αγώνες, οι κινητοποιήσεις και η αντίσταση στο μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν είναι εξτρεμιστικές πράξεις βίας, αλλά η μόνη ρεαλιστική απάντηση στα αδιέξοδα ,στα οποία μας εγκλωβίζουν. Βέβαια, για να ανασυνταχθεί το λαϊκό κίνημα σε μια νικηφόρα τροχιά θα πρέπει να υπερβεί τον αποσπασματικό χαρακτήρα που τον τελευταίο καιρό έχει πάρει, υπό την έννοια ότι δεν αρκούν μεμονωμένες κινητοποιήσεις ανά εργασιακό κλάδο (μετρό, λιμάνι Πειραιά) αλλά χρειάζεται οι επιμέρους κινητοποιήσεις να συνολικοποιηθούν σε ένα μαχητικό κίνημα ανατροπής της πολιτικής τους.

 
Κεντρικό ρόλο στην αναγκαία σύγκλιση των μετώπων αντίστασης μπορεί και πρέπει να παίξει ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο της αριστεράς, το οποίο με πυλώνα την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ και τη διαγραφή του χρέους θα ριζώσει μέσα σε κάθε κοινωνικό χώρο (γειτονιές, πανεπιστήμια, χώροι δουλειάς) μεταφέροντας τους επιμέρους κοινωνικούς αγώνες στο πολιτικό πεδίο και οδηγώντας τους σε κεντρική πολιτική αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική της ΕΕ και των μνημονίων. Στη βία τους απαντάμε με το συλλογικό και ανυποχώρητο αγώνα, σπάζοντας το φόβο! Γιατί η διεκδίκηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση, δεν υποχωρεί μπροστά στην πολιτική του αυταρχισμού και του φόβου!

 
Σχέδιο Αθηνά

Το σχέδιο Αθήνα, το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Αρβανιτόπουλο αποτελεί μία ρύθμιση, η οποία έρχεται να «εξορθολογήσει» το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ καταργώντας και συγχωνεύοντας τμήματα, σχολές και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα,  εξοικονομώντας έτσι 50 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές της επαρχίας να αναγκάζονται εν μέσω των σπουδών τους και εν μέσω κρίσης να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο και πόλη σπουδών με αυτούς που προέρχονται από φτωχότερες οικογένειες να μην μπορούν προφανώς να ανταπεξέλθουν. Ωστόσο, μία συνολικότερη ανάγνωση του σχεδίου Αθηνά δείχνει ότι δεν πρόκειται τόσο για ένα σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο για ένα σχέδιο-συμπλήρωμα των νόμων Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου,  το οποίο επιχειρεί να εναρμονίσει το πανεπιστήμιο με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας εν καιρώ κρίσης. Πιο συγκεκριμένα κλείνουν τμήματα χωρίς αντίκρισμα στο νέο “αναπτυξιακό” όραμα της κυβέρνησης, ενώ από την άλλη συγχωνεύονται τμήματα με παρεμφερές (όχι πάντα) γνωστικό αντικείμενο, εισάγοντας έτσι κατευθύνσεις ειδίκευσης. Οι κατευθύνσεις μπορεί για τον κυβερνητικό αντίλογο να αποτελούν  τομή εκσυγχρονισμού, αλλά στην πραγματικότητα διασπούν τα πτυχία και συνακόλουθα περιορίζουν το πεδίο επαγγελματικών μας επιλογών με αποτέλεσμα να γινόμαστε έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Αν και η σχολή μας προς το παρόν φαίνεται να μένει αλώβητη από το σχέδιο Αθηνά, το γεγονός ότι γίνεται αυτοτελής σχολή στρώνει το χαλί για την κατάτμηση του αντικειμένου μέσω κατευθύνσεων(master) που δεν θα μας δίνουν καμία συλλογική κατοχύρωση, αλλά αντίθετα τίτλους αστικολόγου, ποινικολόγου κοκ. Συνολικότερα, το σχέδιο Αθηνά προαπεικονίζει ένα πανεπιστήμιο συμμορφωμένο με τις ανάγκες του μνημονίου στο οποίο οι όροι φοίτησης γίνονται όλο και δυσχερέστεροι λόγω των μέτρων της αναδιάρθρωσης.

 
Διαγραφές

Σύμφωνα με τους νέους εκπαιδευτικούς νόμους (Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου) η προώθηση της ρύθμισης των διαγραφών φοιτητών είναι θέμα χρόνου (ελλείψει μιας αντίρροπης κίνησης προφανώς), πόσω μάλλον στο βαθμό που αυτή έρχεται να εφαρμοστεί με την αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών των ιδρυμάτων από Σεπτέμβρη. Με τη ρύθμιση αυτή συγκεκριμένα:

-          Όσοι φοιτητές εγγράφθηκαν από την περσινή χρονιά και μετά, δηλαδή το σημερινό 1ο και 2ο έτος, έχουν περιθώριο να τελειώσουν τα 6 χρόνια.

-          Για τους υπόλοιπους ισχύει το περιθώριο των 2ν ετών (8 χρόνια), ενώ για όσους ήδη έχουν ξεπεράσει τα ν+2 και 2ν έτη δίνεται διορία 2 και ενός χρόνου αντίστοιχα.

 
Για να είμαστε σαφείς, πέρα από το «δικαίωμα στη τεμπελιά», πλέον, στο βαθμό που ο μέσος όρος αποφοίτησης από τη σχολή είναι τα 6,5 χρόνια, και στο βαθμό που δεν έχουμε ούτε τις στοιχειώδεις φοιτητικές παροχές (βλ. συγγράμματα, κώδικες) για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας, μιλάμε με πολύ ξεκάθαρους όρους για την υπεράσπιση του αυτονόητου δικαιώματος μας σε σπουδές με ανθρώπινους όρους και συνθήκες και, πολύ παραπάνω, την υπεράσπιση του δικαιώματος μας στο να μπορούμε να τελειώσουμε ακόμα ακόμα τη σχολή μας και να πάρουμε κάποια στιγμή το πτυχίο μας.

 

Συγγράμματα, Κώδικες

Στο φόντο του νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος καταργεί κάθε υποχρέωση του κράτους στην παροχή τυπωμένου συγγράμματος (βλ. υποκατάσταση από ηλεκτρονικό σύγγραμμα) αλλά και του περιβόητου μνημονίου 3, το οποίο έκοψε ουσιαστικά από το φετινό προϋπολογισμό τα κονδύλια για τα φοιτητικά συγγράμματα, οι δυσκολίες που προκύπτουν για όλους μας μέσα στη σχολή είναι ήδη εμφανείς. Ήδη από πέρσι είχαμε την διανομή ενός μόνο βιβλίου σε μαθήματα με ύλη τριών και τεσσάρων, ενώ φέτος ακολούθησε η περικοπή των κωδίκων. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα, δεδομένων και των νομικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά μαθήματα (βλ. διοικητική/ ποινική δικονομία, εταιρίες κ.ά.) που απαιτούσαν νέους κώδικες, να αναγκαστούμε να αγοράσουμε όλους αυτούς τους κώδικες προκειμένου να διαβάσουμε και να δώσουμε σε μια σειρά μαθήματα. Όσον αφορά τώρα στην περίφημη δωρεά του ΔΣΑ, το γεγονός ότι ο ΔΣΑ τύπωσε τον αναθεωρημένο κώδικα ποινικού και ποινικής δικονομίας παραγγέλνοντας κάποιες εκατοντάδες παραπάνω για να εξυπηρετήσει κάποιους από εμάς (όταν όλα τα καταστήματα νομικών συγγραμμάτων γύρω από τη Νομική είχαν ξεπουλήσει από κώδικες ποινικής), δεν μας λέει τίποτα, είναι κάτι εντελώς ασταθές και αποτελεί κάτι λιγότερο από άμβλυνση του προβλήματος. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ασφυκτική (και τραγική) όταν και τους λίγους δωρεάν διανεμηθέντες κώδικες που έχουμε οι καθηγητές και οι επιτηρητές δεν τους δέχονται ως σχολιασμένους! Για αυτό θεωρούμε πως πρέπει άμεσα να επαναφέρουμε το αίτημα του συλλόγου για ενεργοποίηση του τυπογραφείου του ΕΚΠΑ και δωρεάν διανεμόμενα συγγράμματα και κώδικες.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 
-          Να μη περάσει το Σχέδιο Αθηνά – Κανένα τμήμα να μη κλείσει - Καμία σκέψη για αλλαγή του προγράμματος σπουδών και διάσπαση του πτυχίου

-          Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί

-          Δωρεάν όλα τα συγγράμματα και οι κώδικες – Σύγκληση Γ.Σ. Τμήματος για το ζήτημα αυτό και εν όψει της απόφασης του τμήματος για την ενεργοποίηση του τυπογραφείου του ΕΚΠΑ [12/12/12]

-          Κατοχύρωση ορίου δήλωσης 12 μαθημάτων για τους επί πτυχίω

-          Δεκτοί στις εξετάσεις οι δωρεάν διανεμηθέντες από τη σχολή σχολιασμένοι κώδικες – καμία ανοχή σε περιστατικά αυθαιρεσίας καθηγητών-επιτηρητών όσον αφορά αυτό το θέμα

-         Κλειστή σχολή την Τετάρτη 20/2 για τη συμμετοχή του συλλόγου την ίδια μέρα στην πανεργατική απεργία