Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 6/3


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ VS ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Τη στιγμή που μια σειρά από ζητήματα απασχολούν τους φοιτητικούς συλλόγους όλων των σχολών, ζητήματα που πηγάζουν από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις επιταγές της ΕΕ, τη στιγμή που χιλιάδες φοιτητές πετιούνται έξω από τη σχολή τους ενώ οι περικοπές σε σίτιση και στέγαση οδηγούν μέχρι και σε φαινόμενα όπως το περιστατικό των 3 φοιτητών στη Λάρισα που πέθαναν χρησιμοποιώντας για θέρμανση ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι, μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων και λήψης αποφάσεων, βρισκόμαστε μπροστά στη διεξαγωγή άλλης μια Γενικής Συνέλευσης, την Τετάρτη 6/3.

Συγκεκριμένα, ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής καλείται να συνεδριάσει, να συζητήσει και να αποφασίσει για τα εξής ζητήματα:  την περικοπή συγγραμμάτων και κωδικών, τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 (6) και στα 2ν (8) χρόνια, την ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων που εισάγει αμισθί μαθητεία, με κυρίαρχο την επικείμενη ψήφιση του Σχεδίου Αθηνά, που συγχωνεύει και κλείνει τμήματα και σχολές, διασπώντας τα πτυχία και διαλύοντας την εργασιακή προοπτική χιλιάδων φοιτητών και το οποίο ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή κατευθύνσεων και τη διάσπαση του πτυχίου και στη Νομική.

Σε αυτό το φόντο, οι καθεστωτικές παρατάξεις και κυρίαρχα στο σύλλογό μας η ΔΑΠ, διαδραματίζουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο στην αποσυγκρότηση των συλλογικών διαδικασιών, στο σαμποτάρισμα κάθε προσπάθειας διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης, μην υπογράφοντας όλη τη χρονιά τα κείμενα Δ.Σ. που καλούν σε αυτές και διαχέοντας στο φοιτητικό σώμα μια λογική ατομικισμού, απάθειας και καριερισμού προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την παθητική συναίνεση των φοιτητών στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Συνεπώς, είναι χρέος όλων των κινηματικών δυνάμεων του συλλόγου να ορθώσουν αντιστάσεις απέναντι σε μια τέτοια κατεύθυνση αποσυγκρότησης των συλλογικών διαδικασιών συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο την διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων.

Θεωρούμε, λοιπόν, βαθιά προβληματικό το γεγονός ότι μια κινηματική δύναμη, όπως το ΜΑΣ, επιλέγει για άλλη μια φορά με τη στάση του να υπονομεύσει τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης διακηρύσσοντας ότι δεν θα συμμετάσχει στη ΓΣ της Τετάρτης 6/3 καθώς τελικά θα συμμετέχει σε δικιά του αυτοτελή κινητοποίηση, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας θα πραγματοποιούν ΓΣ. Έτσι, φαίνεται για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά με τον πιο καταφανή τρόπο, το πως το ΜΑΣ ιεραρχεί την συγκρότηση και την ενδυνάμωση του δικού του περιχαρακωμένου κομματικού μπλοκ πάνω από την δυνατότητα και την ανάγκη οι φοιτητές να αποφασίζουν και να δρουν συλλογικά και ενιαία.

Αυτή η τακτική αποκτά πάγια χαρακτηριστικά, καθώς παρόμοια ήταν η στάση του ΜΑΣ και στην προηγούμενη ΓΣ στις 19/2 όπου αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία χωρίς να δεχτεί καν να γίνει καταμέτρηση των παρευρισκομένων φοιτητών. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το ΜΑΣ είτε συμμετέχει στις συνελεύσεις χρησιμοποιώντας τες ως πεδίο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης και ανταλλαγής καταγγελιών είτε απέχει από αυτές συγκροτώντας τις δικές του παράλληλες, πιο στενές, «πιο αριστερές» δομές, όπως οι Επιτροπές Αγώνα και οι Συνελεύσεις Ετών ως υποκατάστατο της ΓΣ, διασπώντας έτσι το σύλλογο. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το κάλεσμά του σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, ανάγοντας σε μεγαλύτερη αναγκαιότητα την «αποτίμηση του έργου» των πολιτικών δυνάμεων από τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων και την ένταξη του συλλόγου σε κινηματική τροχιά.

Εμείς, ως ΕΑΑΚ, καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση του ΜΑΣ να απέχει από τη ΓΣ της Τετάρτης γιατί θεωρούμε ότι σε μια τέτοια συγκυρία τόσο κρίσιμη για τους φοιτητικούς συλλόγους και το λαϊκό κίνημα είναι αναγκαίο οι φοιτητές να παλεύουν για τα δικαιώματά τους συλλογικά και ενιαία μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις, πόσω μάλλον εν όψει της πανεκπαιδευτικής πορείας της Πέμπτης 7/3 αλλά και της αδυναμίας του συλλόγου να τοποθετηθεί για τα ζητήματα που τον αφορούν για μεγάλο διάστημα.

Είναι, τέλος, αναγκαίο οι κινηματικές πολιτικές δυνάμεις κάθε συλλόγου να συσπειρώνονται γύρω από τα ζητήματα που πλήττουν άμεσα τους φοιτητές και να έχουν έναν ενιαίο βηματισμό προκειμένου έτσι να μπορούν να δώσουν μια μαχητική απάντηση και μια προοπτική νίκης στο φοιτητικό σώμα απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης σε εργαζομένους και νεολαία με τον τρόπο που αυτή εξειδικεύεται στο χώρο της εκπαίδευσης.

 

Ρ.Α.Πα.Ν. – Σ.Α.Φ.Ν. / ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ

ΕΑΑΚ