Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

κειμενο για τη συνέλευση της Τετάρτης και την στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ


Σχετικά με τη Συνέλευση της Τετάρτης 20/3 και την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όπως το συνηθίζει άλλωστε μετά από κάθε Γενική Συνέλευση έβγαλε διαδικτυακά μια ανακοίνωση στην οποία απευθύνει το λόγο [ξανά] στις «δυνάμεις της μιζέριας και της κινδυνολογίας», φωτογραφίζοντας τις κινηματικές δυνάμεις του Ενιαίου Αγωνιστικού Πλαισίου.

Σε αυτήν την ανακοίνωση-καταγγελία γίνεται λόγος για νόθευση του αποτελέσματος από τις δυνάμεις του Ενιαίου Αγωνιστικού Πλαισίου και για «μειοψηφίες» που κλείνουν τη σχολή. Επειδή, λοιπόν, συμφωνούμε με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ότι όντως όλοι γίναμε μάρτυρες του τι συνέβη στη συνέλευση της Τετάρτης, τοποθετούμαστε για τα παρακάτω:

-          Όσον αφορά στο ζήτημα της λεγόμενης νοθείας στη Γενική Συνέλευση: όντως θεωρούμε ότι γίνανε αλλεπάλληλες απόπειρες νόθευσης του αποτελέσματος, όμως όχι από την πλευρά του Ενιαίου Αγωνιστικού Πλαισίου. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήταν αυτή που αποδεδειγμένα είχε φέρει φοιτητές από άλλες σχολές (Πάντειο, ΑΣΠΑΙΤΕ κ.ά.), οι οποίοι και δήλωσαν σε συναδέρφους μας ότι όντως δεν ανήκουν στο φοιτητικό σύλλογο και αποχώρησαν μετά από τις επίμονες παρεμβάσεις των δυνάμεων του Εν.Αγ. Πλαισίου. Αλλά νοθεία δεν είναι μόνο αυτό. Νοθεία είναι το να μη σέβεσαι και να παρακάμπτεις μια ολόκληρη διαδικασία, χλευάζοντας ουσιαστικά τον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται εντός της και να την αντιμετωπίζεις ως γήπεδο αναμέτρησης κομματικών μπλοκ. Γιατί είναι γνωστή πλέον η τακτική της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τα περιβόητα τρένα, φοιτητές δηλαδή μιλημένοι από τη ΔΑΠ που έρχονται στη συνέλευση 2 λεπτά πριν την ψηφοφορία μόνο και μόνο για να ψηφίσουν αυτό που τους έχει δασκαλέψει από πριν η ΔΑΠ. Για αυτό και οι πόρτες με πρωτοβουλία των δυνάμεων του Εν.Αγ. Πλαισίου έκλεισαν στην τελευταία τοποθέτηση πριν την ανάγνωση των πλαισίων.

 

-          Όσον αφορά στο ζήτημα των όρων διεξαγωγής της συνέλευσης: να μας συγχωρέσει η «υπεύθυνη δύναμη της σχολής» αλλά δεν ξέραμε ότι πρέπει να πάρουμε την άδειά της για να κάνουμε ερωτήσεις στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Πόσο μάλλον δεν ξέραμε ότι πρέπει ο οποιοσδήποτε φοιτητής είτε ανήκει σε κάποια πολιτική συλλογικότητα είτε όχι να πάρει την άδεια της ΔΑΠ για να πει τη γνώμη του στη συνέλευση επειδή οι συνάδερφοι από την ΔΑΠ ανησυχούνε μήπως φυλλορροήσει ο κόσμος που έχουνε φέρει από την Πάντειο και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

 

-          Όσον αφορά στο ζήτημα του καταστατικού: το λέμε ξανά ότι σε μια συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός καταστατικού το οποίο επιχειρείται να αξιοποιηθεί από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με όρους επιβολής ως μέσο για τον τερματισμό οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας εντός του συλλόγου δεν μπαίνουμε και ούτε πρόκειται να μπούμε. Η διαμόρφωση ενός καταστατικού είναι μια κουβέντα που πρέπει να αξονίζεται γύρω από την αναβάθμιση της οργάνωσης και του διαλόγου εντός του συλλόγου και όχι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

 

Εν κατακλείδι, σχετικά με το επιχείρημα περί «μειοψηφιών που παίζουν με το δικαίωμά μας στην εκπαίδευση» εμείς απαντάμε ότι ο μόνος που πραγματικά παίζει αυτή τη στιγμή με το δικαίωμά μας στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με ανθρώπινους όρους και ρυθμούς και με επαγγελματικά δικαιώματα είναι το υπουργείο και η συγκυβέρνηση.

 

Αντί να φαντάζεται «μίζερες μειοψηφίες που κλείνουν τις σχολές» και να περιορίζει τον λόγο της στη διασφάλιση γενικά και αόριστα της «ανοιχτής σχολής», εμείς καλούμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να μας περιγράψει πως θα είναι μια ανοιχτή νομική σχολή την επόμενη μέρα με την εφαρμογή όλων των νομοθετημάτων που έχουν ψηφιστεί και μένουν να ψηφισθούν (βλ. σχέδιο Αθηνά), ή καλύτερα να μας περιγράψει πως θα ήταν μια ανοιχτή νομική σχολή αν εφαρμόζονταν όλα όσα προβλέπει στις θέσεις της για την παιδεία (αναθεώρηση του άρθρου 16, πανεπιστημιακή αστυνομία).
Γιατί όπως η "κατάληψη για την κατάληψη", δηλαδή με όρους αυταξίας, δεν μπορεί να προβάλλεται (και δεν προβάλλεται) ως πολιτική πρόταση, έτσι και η ανοιχτή σχολή  δεν μπορεί να προβάλλεται αυταξιακά και ως αυτοσκοπός. Πόσο μάλλον όταν συνεπάγεται άμεσα την υποταγή και την παθητική συναίνεση σε μια κατάσταση που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον μας.

Ας μας πει λοιπόν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σε ποια προοπτική μας καλεί εμάς τους "κινδυνολόγους" και τους "μίζερους" που "τολμήσαμε" να μιλήσουμε για καταλήψεις και πορείες; Μπορεί να εγγυηθεί το ο,τιδήποτε πλέον για τους φοιτητές της σχολής ή τους καλεί απλά να σκύψουν το κεφάλι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται;
Εμείς ως σχήμα καλούμε όλους τους φοιτητές της σχολής να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις κόντρα σε όσους τις υπονομεύουν συμμετέχοντας και μη, για να συνεχίσουμε ως σύλλογος σε μια κατεύθυνση αγωνιστικών αποφάσεων και να δούμε εκεί στην τελική ποιος είναι ή δεν είναι μειοψηφία.