Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Χ. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟ


ΕΓΚΛΗΜΑ: ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΑ ΠΤΥΧΙΑ,ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ,KOMMENA ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΑΜΕΣΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ :ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΑΜΕΣΟΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ :ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
 
Σε μια περίοδο που ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής βρισκόταν στους δρόμους μαζί με πληθώρα συλλόγων από όλη την Ελλάδα που αντιστέκονταν στο Σχέδιο Αθηνά, οι καθηγητές της σχολής μας έδιναν τη δική τους μάχη από το μετερίζι των αμφιθεάτρων για να το νομιμοποιήσουν στα μάτια του φοιτητικού συλλόγου προβάλλοντας το γεγονός ότι κάνει ανεξάρτητη τη σχολή μας ως αναβάθμιση. Το γεγονός ότι η σχολή μας γίνεται ανεξάρτητη, μπορεί αρχικά ν’ ακούγεται ωραίο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το Σχέδιο Αθηνά πλήττει και τη σχολή μας, αφού ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή κατευθύνσεων στο πτυχίο και τη δημιουργία δύο κύκλων σπουδών (bachelor-3 χρόνια και master-1 χρόνο) διασπώντας την ενιαιότητα των πτυχίων μας, δηλαδή τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνονταν ως τώρα στο πτυχίο (κατάκτηση που με αγώνες το φοιτητικό κίνημα έχει υπερασπιστεί). Με αυτό τον τρόπο τα πτυχία μας υποβαθμίζονται σε πτυχία κουρελόχαρτα-διαβατήρια για την ανεργία καταδικάζοντας μας στο φαύλο κύκλο της ειδίκευσης και της επανακατάρτισης, καθώς πλέον από τη Νομική θα βγαίνουμε αστικολόγοι, ποινικολόγοι κ.λπ., που σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπει ο Νέος Κώδικας των Δικηγόρων, διαμορφώνουν την πιο εξοντωτική εργασιακή πραγματικότητα για τους νέους δικηγόρους, την πραγματικότητα δηλαδή της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας και ελαστικότητας και της δουλειάς των 300 ευρώ.
 
  Σε αυτό το πλαίσιο ο σύλλογός μας κινητοποιήθηκε μαζί με τους συλλόγους της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας απέναντι σ’ αυτή την κατεύθυνση του Υπουργείου και με 3 αγωνιστικές αποφάσεις  κατάφερε να περιθωριοποιήσει και τη κυβερνητική νεολαία ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως εγκάθετους του Υπουργείου και της κυβέρνησης, αλλά και να δηλώσει ότι για τα πτυχία μας και το εργασιακό μας μέλλον δε θα αποφασίζει κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση.
 
Είναι πολλές οι φιγούρες καθηγητών που εκμεταλλευόμενοι την ιδιαίτερη εξουσία που τους παρέχει η ακαδημαϊκή τους θέση προβαίνουν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις γενικές συνελεύσεις, στις διαδικασίες του συλλόγου, στις αποφάσεις και τα κεκτημένα των φοιτητών. Η Παπαρσενίου αρνείται την εξέταση φοιτητών με κώδικες διανεμημένους από τον Εύδοξο σε μια περίοδο περικοπής των φοιτητικών παροχών, η Σιούτη πρωτοστατεί στα Συμβούλια ιδρύματος, ο Ρούσσος αν και έχει εκδιωχθεί από τον φοιτητικό σύλλογο Νομικής λόγω φασιστικού παραληρήματος απέναντι σε Αλβανούς φοιτητές, επιστρέφει στα αμφιθέατρα, υπό τις ευλογίες και την παραίνεση της Παπαρσενίου. Και τελευταία ο Μυλωνόπουλος ποινικοποιεί τις καταλήψεις και τις αγωνιστικές αποφάσεις των φοιτητών.
 
Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα ο καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, ξέφυγε για άλλη μια φορά από το σύνηθες πλαίσιο των παραδόσεων του Γενικού Ποινικού Δικαίου, και επί της ουσίας εκφράζοντας πολιτική τοποθέτηση εκμεταλλευόμενος τον θεσμικό του ρόλο λέγοντας στους φοιτητές  πόσο οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών δεν εκσυγχρονίζουν το ελληνικό Πανεπιστήμιο στα πρότυπα του εξωτερικού και πως υποβαθμίζουν το επίπεδο σπουδών και το πτυχίο μας (sic)
 
Μυλωνόπουλος: ‘’Οι καταλήψεις είναι σκοταδισμός, σκοτώνουν την γνώση και θυμίζουν την πυρά των βιβλίων στην εποχή του Χίτλερ’’
 
ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ: Να θυμίσουμε στον Χρ. Μυλωνόπουλο ότι οι καταλήψεις σε περιόδους όπου επικρατούσε βαθύ σκοτάδι στην ελληνική κοινωνία οδήγησαν σε ριζοσπαστική ανατροπή, πόσο μάλλον όταν έριξαν και μια χούντα (κατάληψη Πολυτεχνείου ’73)! Επίσης, αφού ο κύριος καθηγητής μιλάει για σκοταδισμό ας μας πει με ποια κριτήρια τον ορίζει, γιατί σκοταδισμός είναι να παλεύεις να τελειώσεις μια σχολή χωρίς συγγράμματα, με τον πέλεκυ των διαγραφών να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, το να σπουδάζουμε σ’ ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο για να πάρουμε ένα διασπασμένο πτυχίο που μας καταδικάζει σε ένα μέλλον ανεργίας. Μάλιστα, αφού η κριτική του γίνεται ως προς τις ‘’φασιστικές πρακτικές’’ που ακολουθούν οι φοιτητές, ας κάνει και την αυτοκριτική του, όταν προκαταβάλλει ολόκληρα αμφιθέατρα κατά των συλλογικών πρακτικών και ακυρώνει παραδόσεις μαθημάτων για να εξασφαλίσει ότι οι φοιτητές θα πάνε στη συνέλευση του συλλόγου για να κρατήσουν τη σχολή ανοιχτή, δηλαδή ανοιχτή στις διαγραφές και στα πτυχία ανεργίας.
 
Μυλωνόπουλος: ‘’Με τις καταλήψεις, όποιος και να είναι ο σκοπός τους, επωφελούνται τα ιδιωτικά κολλέγια’’
 
ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ: Οι καταλήψεις του 2006-2007 που έβαλαν ανάχωμα στην αναθεώρηση του Άρθρου 16, οι καταλήψεις τον περσινό Σεπτέμβρη που απονομιμοποίησαν στην πράξη τον νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου πώς ακριβώς ωφέλησαν τα ιδιωτικά κολλέγια -στα οποία συχνά ο κ.καθηγητής δίνει διαλέξεις- αφού οι ίδιοι αυτοί νόμοι, ενάντια στους οποίους αγωνιζόμαστε, έφερναν μαζί με άλλα την εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών φέρνοντας ελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα και χαμηλότερους μισθούς για όλους; Ακόμη, αν ο κύριος Μυλωνόπουλος αναζητεί κάποιον στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο που να επωφελεί  τα ιδιωτικά κολλέγια, μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί στον επίσης καθηγητή της σχολής, κύριο Φλογαϊτη, ο οποίος έχει ιδρύσει ιδιωτική Νομική Σχολή στο Σούνιο και καμία τοποθέτηση επί αυτού δεν έχει κάνει,
 
Μυλωνόπουλος:’Δε θα τους περάσει. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να είναι ανοιχτή η σχολή. Να είστε έτοιμοι για on-line μαθήματα.’’
 
ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ: Ο κ. Μυλωνόπουλος να μην εκτοξεύει απειλές κατά του φοιτητικού συλλόγου, γιατί οι συνελεύσεις και οι συλλογικές μας διαδικασίες κρίνονται μόνο από εμάς τους ίδιους τους φοιτητές που συμμετέχουμε σ’ αυτές και όχι από οποιοδήποτε καθηγητή που εκμεταλλεύεται το βήμα της έδρας του για να ξεστομίσει την αντιδραστική ρητορεία του. Επίσης, το ‘’θα κάνω ό, τι μπορώ’’ για να μην ξαναγίνουν καταλήψεις ισοδυναμεί επί της ουσίας με το ότι ακυρώνει μαθήματα για να πάνε οι φοιτητές στη συνέλευση και να ψηφίσουν τη ΔΑΠ για ανοιχτή σχολή ,και ενώ λέει ότι οι καταλήψεις υποβαθμίζουν το επίπεδο σπουδών ,δεν λέει τίποτα για την τροπολογία στο Σχέδιο Αθηνά που ψηφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη και επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών, χωρίς να ρωτήσει όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά ούτε και τον ίδιο τον Μυλωνόπουλο και τους καθηγητές για το πώς εν μία νυχτί, στη ζούλα τα προγράμματα σπουδών θα τροποποιούνται και θα μπαίνουν κατευθύνσεις στα πτυχία διαλύοντάς τα ή  θα  καταργούνται και θα συγχωνεύονται σχολές ανάλογα  με τις ορέξεις  του υπουργείου.
 
 Απέναντι στους καθηγητές που μαζί με την κυβερνητική νεολαία του Σαμαρά στέκονται δίπλα στο Υπουργείο και την κυβέρνηση και βάζουν πλάτες στη διάλυση των πτυχίων μας και των κεκτημένων μας, απαντάμε με τις αγωνιστικές μας αποφάσεις. Οι καταλήψεις του 2006-2007 έβαλαν φρένο στο άρθρο 16, οι καταλήψεις το Σεπτέμβρη του ’11 απονομιμοποίησαν στους ίδιους τους φοιτητές τον  νόμο έκτρωμα Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου ,ενώ οι καταλήψεις και οι χιλιάδες φοιτητών στους δρόμους τις προηγούμενες  εβδομάδες-πόσο μάλλον οι 4 γύροι συνελεύσεων του συλλόγου μας- οδήγησαν το Υπουργείο σε αναδίπλωση και απέδειξαν  ότι όταν μας διαλύουν τα πτυχία , θα είμαστε εκεί να τα υπερασπιστούμε κόντρα σε κάθε εγκάθετο της κυβέρνησης. Και όταν το Σχέδιο Αθηνά ψηφιστεί, ιδίως όταν από το Σεπτέμβρη κατατεθούν οι εσωτερικοί κανονισμοί των ιδρυμάτων (που προβλέπουν πειθαρχικά συμβούλια για όποιον αντιστέκεται στις ντιρεκτίβες του υπουργείου και του εκάστοτε ‘’κύριο’’ Μυλωνόπουλο και διαγραφές φοιτητών) θα είμαστε εκεί μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους να εξασφαλίσουμε ότι κανείς φοιτητής δε θα διαγραφεί, ότι δεν  είμαστε η γενιά της ανεργίας, η γενιά των πτυχίων-κουρελόχαρτων και ότι με τους συλλογικούς μας αγώνες το φοιτητικό κίνημα θα κατοχυρώσει ένα παρόν με αξιοπρέπεια και το μέλλον που μας αξίζει !
 
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ,ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ,ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ,ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!