Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ENTER THE EUDOXUS [εξεταστική σε 3,5 βδομάδες... συγγράμματα πότε;]



Ο Μάρτης έφτασε, όπου να ναι φτάνει κι η εξεταστική, αλλά το ερώτημα παραμένει, η απάντηση εκκρεμεί, συγγράμματα θα πάρουμε; Αφ’ ότου πάρθηκε μετά από πίεση του φοιτητικού συλλόγου απόφαση από το τμήμα για εμβόλιμη εξεταστική τον Απρίλη, δόθηκε η δυνατότητα στους επί πτυχίω να δώσουν τα χρωστούμενα (μέχρι και 20 μαθήματα) και στους φοιτητές των λοιπών ετών όσα χειμερινού εξαμήνου χρωστάνε καθώς και από όσα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η διδασκαλία (π.χ. για το 1ο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η διδασκαλία συνταγματικού και αστικού δικαίου).


Για να δοθεί, όμως, με ομαλό και φυσιολογικό τρόπο η εξεταστική πρέπει να δοθούν και τα απαιτούμενα συγγράμματα, όμως οι δηλώσεις στον Εύδοξο δεν έχουν γίνει ακόμα καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης συγγραμμάτων δεν έχει ανοίξει καν! Ας τα πάρουμε με τη σειρά…


Μετά από το τρίμηνο και ηρωικό αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων για την υπεράσπιση επί της ουσίας της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και του μπλοκαρίσματος, μέσα από τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις, του πρώτου βήματος για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, η σχολή μας άνοιξε όχι και τόσο αισίως. Και λέμε όχι και τόσο αισίως γιατί ακριβώς με το που άνοιξε η σχολή πάρθηκε η πραξικοπηματική απόφαση από το πρόεδρο της σχολής να χαθεί το εξάμηνο. Κι εδώ ας σταθούμε λίγο, γιατί δε πρόκειται για μια απόφαση που «διασφαλίζει την ακαδημαϊκότητα της σχολής», ειδικά από τη στιγμή που το 4ο έτος θα κάνει όλα τα μαθήματα (αλλά μόνο αυτό το έτος).


Πρόκειται για μια απόφαση εκδικητικού χαρακτήρα που κινείται στην κατεύθυνση του «κάθε αγώνας θα έχει και την ποινή του». Δηλαδή, υπάρχει στόχευση όχι μόνο να δοθεί μια τιμωρητική απάντηση σε ένα φοιτητικό σύλλογο που αγωνίστηκε υπέρ των συμφερόντων του, αλλά και να εμπεδωθεί από όλους μας ότι από δω και πέρα η κάθε αγωνιστική κινητοποίηση θα χρίζει και κάποιας «θυσίας», και άρα να το σκεφτούμε δύο και τρεις φορές πριν προβούμε σε νέες κινηματικές αντιστάσεις.


Αυτό το χάσιμο του εξαμήνου υπάγεται σε μια σειρά τραγελαφικών γεγονότων που έλαβαν χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα στη σχολή μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται διάφορες δυσλειτουργίες ως απόρροια και των διαθεσιμοτήτων των διοικητικών υπαλλήλων απ’ την τρόικα και την κυβέρνηση, αλλά και το ότι για παράδειγμα δηλώθηκαν συγγράμματα χειμερινού εξαμήνου και ζητήθηκε από τον πρόεδρο να επιστραφούν υπό τη δέσμευση ότι θα γίνει ειδική δήλωση για όλα τα μαθήματα που θα διδάσκονταν από δω και στο εξής. Αλλά μάλλον παρέλειψε να μας πει το πότε, ή να ασχοληθεί περαιτέρω με το εν λόγω ζήτημα (Και ποιος τον κατηγορεί άλλωστε; Τι είναι; Ένας απλός πρόεδρος σχολής!).


Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε φτάσει ένα μήνα πριν την εξεταστική και συγγράμματα ούτε για δείγμα. Ως εκ τούτου, οι αίθουσες είναι φίσκα και δεν έχει οριακά ούτε να καθίσεις, οι φοιτητές τρέχουν με τη γλώσσα έξω από παρακολούθηση σε παρακολούθηση γιατί δε ξέρουν και από πού αλλού να βρουν την ύλη στην οποία σε λίγο θα εξεταστούν και υπάρχουν και μερικοί τυχεροί που έχουν φίλους σε μεγαλύτερα έτη και τους προμηθεύουν κανένα σύγγραμμα. Παράλληλα, ακόμη δεν έχει βγει πρόγραμμα εξεταστικής για να ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Πρόκειται για μία κατάληξη στην οποία ευθύνη έχει ο πρόεδρος της σχολής και το τμήμα, καθώς ουσιαστικά τα συγγράμματα των μαθημάτων της εμβόλιμης εξεταστικής θα δηλωθούν στο άνοιγμα του ευδόξου για τις εαρινές δηλώσεις.


Πρόκειται, μάλλον για μια κατάσταση που εν τέλει εξυπηρετεί τα σχέδιά τους. Γιατί όταν δίνεται αφενός στίγμα ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκρατίας με το χαμένο εξάμηνο και αφετέρου συγκροτείται ένα ασφυκτικό πλέγμα παρακολουθήσεων λόγω και της έλλειψης συγγραμμάτων, τελικά με πολύ πιο άμεσο τρόπο στρέφουν τους φοιτητές στα αμφιθέατρα και στον ατομικό δρόμο. Ουσιαστικά, τόσο το χαμένο εξάμηνο, όσο και η επιστροφή στα αμφιθέατρα που πραγματοποιείται κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της παθητικότητας και της μη ενεργής αντίδρασης σε ό, τι συντελείται στο πανεπιστήμιο και σε ό, τι θα πάει να συντελεστεί στο άμεσο μέλλον. Και δεν είναι άλλα από τα σχέδια του υπουργείου και της ΕΕ που κι ο δικός μας πρόεδρος πολλές φορές έχει εξάρει, «σχέδιο Αθηνά» και πρότυποι εσωτερικοί κανονισμοί.


Ούτως ή άλλως, τα εν λόγω νομοθετήματα για την ανώτατη εκπαίδευση θα έρθουν να μας πάρουν από το χέρι όλα τα δωρεάν μέχρι τώρα συγγράμματα όπως έχει αρχίσει να γίνεται ήδη από πέρσι με την περικοπή των κωδίκων και τη διανομή μόνο ενός τόμου ακόμη και σε μαθήματα που περιλαμβάνονται περισσότεροι. Κι αυτό στα πλαίσια περικοπής εν γένει των φοιτητικών παροχών και μετακύλισης του κόστους φοίτησης στις πλάτες μας.


Όμως, εμείς ως φοιτητικός σύλλογος μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες και τις συλλογικές μας διαδικασίες, έχοντας κατοχυρώσει ότι θα παίρνουμε τα συγγράμματά μας, ότι θα μπορούμε να αγωνιζόμαστε χωρίς κανένα βραχνά χαμένου εξαμήνου και τιμωρητικών λογικών απέναντι στις κινητοποιήσεις μας, ότι θα γίνει εξεταστική για όλους τον Απρίλη, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε και τους όρους με τους οποίους αυτή θα διεξαχθεί.