Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ! Το κύκνειο άσμα του απερχόμενου προέδρου…



Τη Δευτέρα 22/6 κατά την εξέταση του μαθήματος των Αξιογράφων εξεταζόμενη κατηγορήθηκε ότι είχε πλαστό τρίπτυχο για να βοηθήσει άλλη εξεταζόμενη φοιτήτρια. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιαννίδης, ως άλλος Αστυνόμος Μπέκας, αποφάσισε ότι οι φοιτήτριες πρέπει να διωχθούν ποινικά λόγω του αδικήματος της…αντιγραφής για να…πατάξει τη διαφθορά στο ελληνικό πανεπιστήμιο! Έτσι ή η μία φοιτήτρια ή και οι δύο απειλούνται με πειθαρχικές κυρώσεις με βάση τις πιο σκληρές διατάξεις του νέου νόμου-πλαίσιο από τον πρύτανη αλλά και με ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα για κακουργήματα!!!

Αυτά συνιστούν φαινόμενα και αστυνομικού τύπου πρακτικές που δεν συμβαίνουν στο πανεπιστήμιο από την πτώση της χούντας και τη μεταπολίτευση. Είναι αδιανόητη η ποινική μεταχείριση φοιτητών ενώπιον του ποινικού δικαστικού μηχανισμού για λόγους αντιγραφής. Αδιανόητο είναι και το καθηγητικό σώμα και η διοίκηση του Τμήματος να παίζει το ρόλο της αστυνομίας στις εναντίον φοιτητών. Εισάγει μια επικίνδυνη πραγματικότητα ευθείας εμπλοκής των κρατικών και κατασταλτικών μηχανισμών στα φοιτητικά και πανεπιστημιακά ζητήματα και αποτελεί καταπάτηση στην ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κυρίαρχα όμως συνιστά μια πρωτοφανή κατασταλτική αντιμετώπιση με όρους ανακριτικής διαδικασίας και ποινικών κυρώσεων των φοιτητών, στοχεύει στην ευρεία τρομοκράτηση και κατασταλτική διαχείριση του φοιτητικού σώματος συνολικά και διαγράφει το μέλλον που οραματίζονται για εμάς. Αυτό αν σκεφτούμε ότι αποτελεί και μια στρατηγική υλοποίησης επιμέρους διατάξεων του καταδικασμένου νέου νόμου-πλαίσιο και μάλιστα των πιο κατασταλτικών και τρομοκρατικών ρυθμίσεων όπως οι πειθαρχικές κυρώσεις.

Εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια έντασης του κατασταλτικού πλέγματος στην ελληνική κοινωνία που στοχοποιεί τους μετανάστες και τους εργαζόμενους, αυξάνει να μέτρα τρομοκρατίας (όπως μέτρα Δένδια-Μαρκογιαννάκη) και στοχοποιεί και την ίδια τη νεολαία ως πρωταγωνιστικό στρώμα στα κινήματα και στους αγώνες. Αυτό φαίνεται σε μια σειρά ιδρύματα όπως πχ στην ΑΣΟΕΕ που θεσπίζονται πειθαρχικά συμβούλια που επιρρίπτουν κυρώσεις απώλειας εξεταστικών και εξαμήνων στους αντιγραφείς.

Πρέπει να θυμηθούμε και τις μηνύσεις εναντίον φοιτητών στην Ξάνθη λόγω συμμετοχής σε κινητοποιήσεις με ποινές χρηματική αποζημίωση και φυλάκιση! Άλλωστε και στην ίδια τη νομική έχουμε δει και τραγελαφικά περιστατικά που καθηγητές και επιτηρητές προπηλάκιζαν και τραμπούκιζαν φοιτητή έξω από την αίθουσα της εξέτασης επειδή μάλλον αντέγραφε! Άλλωστε έχουμε δει και το τρανταχτό παράδειγμα του…αγαπημένου Ρούσου που είχε «καινοτόμες» ή μάλλον χουντικής φιλοσοφίας αντιλήψεις για να αντιμετωπίζει την αντιγραφή και το έγκλημα στη σχολή!

Θεωρούμε ότι η τα προβλήματα της φοιτητικής καθημερινότητας, η διαρκής δυσχέρανση των όρων σπουδών και εξέτασης, οι εντεινόμενοι φραγμοί στη λήψη του πτυχίου, τα μαζικά κοψίματα και η καθηγητική αυθαιρεσία επιλύονται μόνο μέσα από τον αγώνα και της συλλογική διεκδίκηση. Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι οι φοιτητές εξωθούνται να λειτουργούν έτσι όταν μόνιμα ιδίως στη σχολή μας υπάρχουν μαθήματα με ποσοστά κοψιμάτων 80% ενώ συχνά φοιτητές εξετάζονται 10 και παραπάνω φορές έως ότου περάσουν ένα μάθημα!

Τέτοια κίνηση συνιστά υψίστου μεγέθους πρόκληση απέναντι στο σύλλογο και το φοιτητικό σώμα. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στις συμφοιτήτριές μας και να κινητοποιηθούμε μαζικά ακριβώς γιατί τέτοια περιστατικά αφορούν όλους μας και το ίδιο το μέλλον του φοιτητικού κινήματος και του πανεπιστημίου. Συνιστά επαναφορά σκοτεινών εποχών, των εποχών του τεντυμποισμού και του νόμου 4000.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΠΙΣΩ!

Ρ.Α.Πα.Ν.-Σ.Α.Φ.Ν.