Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ...

Τη Δευτέρα 7/6 και την Τρίτη 8/6 ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών στο καποδιστριακό πανεπιστήμιο με βάση το νέο νόμο। Μιλάμε για την πρώτη εφαρμογή, με κεντρικό τρόπο, στο εσωτερικό του ιδρύματος της διάταξης – εκλογές με καθολική ψηφοφορία- ενός νόμου που το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα είχε και συνεχίζει να καταδικάζει। Αποτέλεσμα άλλωστε των μεγαλειωδών φοιτητικών κινητοποιήσεων το 2006 και το 2007 είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα σημαντικές πτυχές του νομοθετήματος αυτού που υποβαθμίζει το παρόν και υποθυκεύει το μέλλον μας, παραμένουν ανεφάρμοστες. Ως Ραπαν-Σαφν αποφασίσαμε, κινούμενοι στη βάση των αποφάσεων εναντίωσης στο νόμο, να στείλουμε μυνήματα με έναν υλικό και συμβολικό τρόπο, στο υπουργείο που συνεχίζει να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς και στην επερχόμενη διοίκηση του πανεπιστημίου που θεσμικά θα αναλάβει να μας πλασσάρει τα νομοθετήματα της Διαμαντοπούλου.

Χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας μήνας από της φοιτητικές εκλογές, που μαζί με τη ΔΑΠ τις μετατρέψανε σε αρένα, η ΠΑΣΠ-νομικής στην ανακοίνωσή της με χυδαία ψέμματα και κροκοδίλεια δάκρυα διαστρεβλώνει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα. Στην ανακοίνωσή της για της πρυτανικές εκλογές κάνει λόγο για φοιτητές που παρεμποδίστηκαν να ψηφίσουν από τα ΕΑΑΚ για βία κτλ.Για την αποκατάσταση: κανένας απλός φοιτητής δεν εμποδίστηκε με βία να ψηφίσει γιατί πέρα από καμια δεκαριά στελέχη των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ κανείς δεν προσήλθε να ψηφίσει.

Λίγα πράγματα γενικά για τις εκλογές των πρυτανικών αρχών με καθολική ψηφοφορία...

Η ρύθμιση αυτή ούτε δημοκρατία, ούτε διαφάνεια φέρνει στο εσωτερικό του πανεπιστημίου.Αυτό καθώς η συνέχεια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης απαιτεί μια κεντρική εξουσία μέσα στα πανεπιστήμια που να είναι τόσο, ισχυρή θεσμικά, όσο ταυτόχρονα και να έχει νομιμοποίηση στα μάτια της λεγόμενης ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να περνά τα νέα μέτρα παρακάμπτοντας τις φοιτητικές αντιδράσεις ή ποινικοποιώντας τις. Το πρώτο σκέλος της μεγέθυνσης των αρμοδιοτήτων των πρυτάνεων-προέδρων επιτυγχάνεται μέσα από το νόμο πλαίσιο: ο πρύτανης και το συμβούλιο του καταλύουν το άσυλο, ο πρόεδρος κάθε σχολής συγκροτεί πειθαρχικά, η σύνοδος των πρυτάνεων αποτελεί τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια. Αν αυτή η τοποθέτηση παρέμενε μόνο πολιτική εκτίμηση για το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων της διοίκησης, μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2009, το καλοκαιρινό συμπλήρωμα του νόμου πλαίσιο ήρθε να δώσει όλες τις εξουσίες στα πρυτανικά σχήματα και τα ολιγομελή όργανα των ιδρυμάτων.
Υπό αυτήν την έννοια, το μέτρο της «καθολικής ψηφοφορίας» εξυπηρετεί το δεύτερο σκέλος: την καθολική νομιμοποίηση από όλους τους φοιτητές των υπερεξουσιών που έχει πλέον ο πρύτανης ή ο πρόεδρος σε ένα ίδρυμα. Ήδη τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας διοικούνται αποκλειστικά από συνήθως αντιδραστικές τριανδρίες περιορίζοντας τις συγκλήτους στο ελάχιστο, παρακάμπτοντας τη δυνατότητα παρέμβασης και μαζικών παραστάσεων των ίδιων των φοιτητών σε όλα τα ζητήματα που τελικά το δικό μας φοιτητικό παρόν και εργασιακό μέλλον αφορούν. Ένας πρύτανης που στηρίζεται από «όλους τους φοιτητές» ( δηλαδή στην πράξη όσους θα κινητοποιούσαν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) μπορεί πολύ πιο εύκολα να παρακάμψει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων από κάποιον που έχει στηριχθεί από κάποιες «απαξιωμένες» καθεστωτικές παρατάξεις(όπως γίνεται σήμερα)...
Νοθείες- Μπράβοι- εκβιασμοί είναι η διαφάνεια και η δημοκρατικότητά τους...
Άλλωστε ακόμα και αν είχε κανείς αυταπάτες σε σχέση με την ανάλυση που προηγήθηκε για τη συγκεκριμένη ρύθμιση η ίδια η πραγματικότητα της προσπάθειας διεξαγωγής πρυτανικών εκλογών με τονέο νόμο στο ΕΚΠΑ την επιβεβαιώνει.
Χαμηλότατη προσέλευση των φοιτητών και μόνο μετά από κινητοποίηση των παρατάξεων.
• Οι μηχανισμοί των καθεστωτικών παρατάξεων ΔΑΠ-ΠΑΣΠ σε πλήρη ανάπτυξη αναλαμβάνοντας εργολαβικά την προώθηση συγκεκριμένων υποψηφίων. Η ΠΑΣΠ με ντιμπέιτ κενολογίας και ακατάσχετη λασπολογία και η ΔΑΠ με μπράβους νυχτερινών μαγαζιών. (Με τί ανταλλάγματα άραγε μπράβοι και στελέχη της ΔΑΠ προπυλάκισαν και τραμπούκισαν καθηγητές μέλη των εφορευτικών επιτροπών;;;)

Καταγγελίες πριν από μια εβδομάδα για νόθευση των εκλογικών καταλόγων από υποψηφίους και αναβολή της διαδικασίας από τις 25/5 την 7η και την 8η Ιουνίου।
Προπυλακισμός της εφορευτικής επιτροπής και του πρύτανη από μέλη της ΔΑΠ.

Ως ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ επιλέξαμε να είμαστε συνεπείς στις αγωνιστικές αποφάσεις του φοιτητικού συλλόγου που δεν είναι αποσπασματικές, αλλά διακρίνονται από μία συνέχεια και μια συγκεκριμένη λογική συνολικής εναντίωσης σε αντιδραστικά νομοθετήματα που υποθηκεύουν το μέλλον μας...
Σε ένα σκηνικό οικονομικής κρίσης, λιτότητας, διευρυνόμενης ανεργίας, που οι επιθέσεις στην εκπαίδευση αναμένονται προ των πυλών και όλες οι λαϊκές διεκδικήσεις πνίγονται στην καταστολή, όχι μόνο οι πρυτάνεις είναι αδύνατο θεσμικά να αντισταθούν στην εφαρμογή όλων των ψηφισμένων νόμων, αλλα και η πλειοψηφία αυτών και των μεγαλοκαθηγητών έχουν διαλέξει ρόλο: χειροκροτητές του υπουργείου, αυτοί που εν μέσω κρίσης και αντιλαϊκής επίθεσης συμπαρίστανται στο υπουργείο και όχι στους αγωνιζόμενους φοιτητές και εργαζομένους , αυτοί που τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει εργολαβικά την προώθηση αντιδραστικών νομοθετημάτων στο εσωτερικό των σχολών.

Απέναντι σε όλα αυτά καλούμε όλους τους φοιτητές να απέχουν από την διαδικασία ανάδειξης πρυτανικού σχήματος!!!

Δε θα δώσουμε ψευδεπίγραφα δημοκρατική νομιμοποίηση σε υπερπρυτάνεις που θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Ένας είναι ο παραδεδεγμένος και αποτελεσματικός “καθολικός” δρόμος συμμετοχής στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντός μας: μέσα από τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου , οι ενίσχυση των οποίων στα πλαίσια της κρίσης θα επιτρέψει να ανατρέψουμε την επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία.

Ρ.Α.Πα.Ν.-Σ.Α.Φ.Ν.
[εαακ]