Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κείμενο για το lock out της κοσμητείας την Πέμπτη 25/4 και την Παρασκευή 26/4


Κλειστόν
λόγω Κοσμητείας

Για άλλη μια φορά, κατόπιν ανακοινώσεως – τηλεγραφήματος από την Κοσμητεία, βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο η σχολή μας να κλείνει χωρίς ούτε καν να ξέρουμε το γιατί. Μπροστά στη στάση αυτή της διοίκησης του πανεπιστημίου που έχει πάρει πλέον πάγια χαρακτηριστικά, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο πέρα από την «κακή διοίκηση» ή την «ελλιπή γραμματειακή οργάνωση» και να σταθούμε στα πιο ουσιαστικά ζητήματα, στη μεγαλύτερη εικόνα. 

Πρώτα από όλα, είναι τυχαίο που η σχολή μας κλείνει κάθε φορά που λαμβάνει χώρα ένα κινηματικό γεγονός στον ευρύτερο χώρο του κέντρου; Εμείς νομίζουμε ότι καθόλου τυχαίο δεν είναι και έχει να κάνει με τη στάση που έχει επιλέξει να έχει η διοίκηση του πανεπιστημίου απέναντι στους φοιτητές, με την άμεση συνεννόηση και σύμπλευσή της με το Υπουργείο Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, με το ότι έχει επιλέξει να αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτό φαίνεται και από τη στάση της διοίκησης πέρσι, όταν έκλεινε την πόρτα της Μασσαλίας «λόγω έργων», την ώρα που ο Πρόεδρος του Τμήματος, Θ. Φορτσάκης, δήλωνε απροκάλυπτα στα ΜΜΕ ότι η πόρτα έκλεισε κατόπιν εντολής της αστυνομίας για την υποβοήθηση στην πάταξη των μεταναστών μικροπωλητών. Φαίνεται από το lock out που πραγματοποίησε την ίδια περίοδο πάλι η Κοσμητεία όταν οργανώθηκε συναυλία-εκδήλωση υπέρ του ασύλου και των μεταναστών. Φαίνεται από το ότι τώρα κλείνει αφού έχει προηγηθεί η κινητοποίηση στην Πρυτανεία κατά του κλεισίματος της ιστοσελίδας του Indymedia και του ραδιοφωνικού σταθμού 98fm.

Εν τέλει, οι λόγοι για τους οποίους κλείνει η σχολή (που άλλοτε η Κοσμητεία τους αναφέρει, τώρα τελευταία είναι της μόδας να μη μας τους λέει καν) όπως και να χει, εμείς θεωρούμε ότι έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με την απονέκρωση του χώρου του ασύλου, με την αφαίρεση από τους φοιτητές του δικαιώματος να αποφασίζουν για τη σχολή τους και με μια προσπάθεια ευρύτερης κατατρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος και δαιμονοποίησης οποιασδήποτε κινηματικής διεργασίας λαμβάνει χώρα στο χώρο του κέντρου καθώς θα θεωρείται πλέον υπεύθυνη για την αναστολή των μαθημάτων και το αυθαίρετο κλείσιμο της σχολής.

Τίθεται, όμως, και ένα άλλο ζήτημα. Πέρα από τους λόγους για τους οποίους κλείνει η σχολή, είναι σε κάθε περίπτωση ο Κοσμήτορας εκείνο το πρόσωπο που θα αποφασίζει από μόνος του (ή σε συνεννόηση με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη) για το αν και για πόσες μέρες θα είναι η Νομική κλειστή; Για εμάς, ακριβώς επειδή όλοι εμείς είμαστε φοιτητές αυτής της σχολής και όχι ο Κοσμήτορας ούτε ο Υπ. Παιδείας ούτε ο Δένδιας, το αν η σχολή θα είναι ανοιχτή ή κλειστή είναι κάτι που μόνο ο φοιτητικός σύλλογος μπορεί να το αποφασίζει και μόνο μέσα από τις Γενικές του Συνελεύσεις. Μόνο μια απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Νομικής μπορεί να αποφανθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα και να είναι δημοκρατική, επειδή ακριβώς θα είναι αιτιολογημένη, μαζική και θα προέρχεται από εμάς τους ίδιους. Όταν στη θέση αυτής μπαίνει η αναιτιολόγητη «παπική βούλα» του Κοσμήτορα, του Πρύτανη, του Υπουργού, της ΕΛ.ΑΣ. και όποιου άλλου, μιλάμε για μια απόφαση ξένη, αυθαίρετη και αυταρχική, η οποία πρέπει να βρίσκει όλο το φοιτητικό σύλλογο απέναντί της.

Σε μια τέτοια συγκυρία, όπου η κυβέρνηση του Σαμαρά υλοποιεί μια πολιτική εντεινόμενου κρατικού αυταρχισμού, όπου οι μηχανισμοί του κράτους είτε με το όπλο της βίας είτε με το όπλο της ιδεολογίας συντείνουν στην κατεύθυνση πλήρους αναίρεσης κάθε δικαιώματος και κεκτημένου (δωρεάν εκπαίδευση, άσυλο, δικαίωμα στην απεργία κ.ά.) είναι σημαντικό να ορθώνονται αντιστάσεις μέσα σε κάθε κοινωνικό χώρο, είναι σημαντικό να παλεύουμε για το δικαίωμά μας να εκφραζόμαστε ελεύθερα, για το δικαίωμα μας να αγωνιζόμαστε, για το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για όσα μας αφορούν και να μην αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς.

Θεωρούμε, ως ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ,  ότι η κατάσταση με τα αυθαίρετα lock out στη Νομική έχει παρατραβήξει. Είναι καιρός ο φοιτητικός σύλλογος να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να καταδικάσει απερίφραστα κάθε αυθαίρετο κλείσιμο της σχολής από πλευράς της διοίκησης. Είναι καιρός να αποδιώξουμε μια και καλή κάθε παρέμβαση της κυβέρνησης και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη στο κατά πόσο η Νομική θα είναι κλειστή ή ανοιχτή
         …και να πάρουμε τη σχολή στα χέρια μας!