Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Για το ζήτημα του καθηγητή κ. Ευστρατίου + Το κείμενο που καταθέσαμε ως ΕΑΑΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου. Στο τέλος ακολουθούν οι τοποθετήσεις της ΔΑΠ και της ΠΚΣ (ΜΑΣ) οι οποίοι δεν υπέγραψαν το κείμενο


"εγώ εδώ ασκώ δημόσια εξουσία,θα τη νιώσετε την εξουσία μου τον Ιούνιο"

Με φράσεις τέτοιου τύπου και μια σειρά άλλων προσβολών και εκφοβισμών συνοδεύει το μάθημά του ο καθηγητής κ. Ευστρατίου στις Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου.

Ως ΡΑΠαΝ - ΣΑΦΝ, μπροστά σε τέτοια φαινόμενα η στάση μας ήταν και είναι πάντα μία: καμία ανοχή του φοιτητικού συλλόγου σε οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο, αλληλεγγύη μεταξύ των φοιτητών, υπεράσπιση του δικαιώματος σε σπουδές με ανθρώπινους ρυθμούς και αξιοπρέπεια.

Θεωρούμε ότι περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας δεν χωράνε στο φοιτητικό μας σύλλογο, δεν αξίζουν σε κανέναν φοιτητή, πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία που, αφενός, είμαστε (δυστυχώς) αναγκασμένοι να υπερβαίνουμε ένα σωρό άλλα εμπόδια στις σπουδές μας (διαγραφές, περικοπές σε σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), αφετέρου η εργασιακή μας προοπτική συρρικνώνεται όλο και περισσότερο.

Προφανώς και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, απλώς αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μέσα στη χρονιά υπήρχαν καθηγητές που μας χαρακτήριζαν "προνομιούχα τάξη" (κ. Δακορώνια), καθηγητές που μας έλεγαν "φασίστες" επειδή αποφασίζαμε καταλήψεις μέσα απο Γενικές Συνελεύσεις (κ. Μυλωνόπουλος), καθηγητές που δεν άφηναν φοιτητές να δώσουν με σχολιασμένους κώδικες που είχαν μοιραστεί από την ίδια τη σχολή (κ. Παπαρσενίου).

Στα πλαίσια μίας τάσης αποστείρωσης του πανεπιστημίου από κάθε στοιχείο κοινωνικοπολιτικών διεργασιών και συλλογικών διαδικασιών, το καθηγητικό σώμα πολώνεται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, μια κατεύθυνση που στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορεί παντελώς για τα δικαιώματα των φοιτητών (βλ. συμμετοχή στη συγκρότηση των Συμβουλίων Ιδρύματος).

Για όλα τα παραπάνω, καταθέσαμε κείμενο στο ΔΣ του συλλόγου προκειμένου

1) ο συγκεκριμένος καθηγητής ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙ προφορικά σε αυτήν την εξεταστική
2) σε κάθε περίπτωση να δεσμευτεί το τμήμα σε δικαίωμα επανεξέτασης στο μάθημα των Εφαρμογών Δημοσίου Δικαίου εάν το κόψιμο ξεπεράσει το 50%

Με τα συγκεκριμένα αιτήματα καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Τμήματος την Τρίτη 21/5 ώρα 12.00





 
Όσον αφορά στην τοποθέτηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Θεωρούμε ότι η τοποθέτησή της αποτελεί από την αρχή μέχρι το τέλος μια υπεκφυγή. Η ΔΑΠ ουσιαστικά αποφεύγει να έρθει σε οποιαδήποτε σύγκρουση με τους καθηγητές (ξέροντας την αντίδραση του τομέα Δημοσίου) προτάσσοντας το "μπέρδεμα" από την αλλαγή των εξεταστών την τελευταία στιγμή ή λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος καθηγητής. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε ότι σε ολόκληρο το τμήμα Νομικής δεν υπάρχει έστω και ένας καθηγητής ο οποίος να μπορεί να αντικαταστήσει τον Ευστρατίου ή ότι δεν μπορεί απλώς να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο καθηγητή του ίδιου μαθήματος. Πρόκειται απλώς για μία υπεκφυγή και μία σιωπηρή συναίνεση σε αυτήν την κατάσταση, χωρίς να προτείνει κάποια απάντηση από πλευράς φοιτητικού  συλλόγου.
 
Όσον αφορά στην τοποθέτηση της ΠΚΣ: μιλάμε για την συνηθισμένη πλέον στάση του ΜΑΣ (ΠΚΣ), αυτή δηλαδή του απομονωτισμού, της επιβολής ενός και μόνο πολιτικού περιεχομένου (ΚΝΕ, ΚΚΕ) χωρίς κανένα περιθώριο σύνθεσης και συνδιαμόρφωσης και της άρνησης της συμμετοχής σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία και κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου εάν αυτή δεν έχει το παραπάνω πολιτικό περιεχόμενο (δηλ. της ΚΝΕ). Είναι φαιδρό και εντελώς αναντίστοιχο της πολιτικής συγκυρίας το να δίνεται "στήριξη στα λόγια" όταν αυτή η στήριξη δεν αποτύπωνεται στην πράξη (ούτε καν μέσω μιας υπογραφής!) στο όνομα της πολιτικής καθαρότητας. Πόσο μάλλον όταν δεν επιχειρήθηκε καν η επιβολή ενός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου από πλευράς μας, αλλά επισημάνθηκαν στοιχεία που αν δεν συνείχαν τους πάντες, τότε σίγουρα τέλος πάντων συνείχαν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική τοποθέτηση του ΜΑΣ για την κατάσταση εντός των πανεπιστημίων.